Статии

Чай, Запарка / Настойка, Извлек

Чай, Запарка / Настойка, Извлек

2014-03-17 16:48

Лечебни растения и аромати са били използвани в продължение на хиляди години за поддържане и подобряване на здравето и добрия външен вид на цели цивилизации . До нас са достигнали исторически документи от които е видно ефикасното използване на редица билки за лечение на различни заболявания , както и някои специфични примери за тяхното приложение през годините .
Благодарение на модерните технологии ние имаме възможност да се обърнем отново към използването на билките за лечение на някои здравни проблеми . Може би след години ще разберем напълно някои от механизмите по които лечебните растенията въздействат върху нашия организъм , но това не е причина да не се възползваме от доказаните ползи от тях . Непрекъснато се откриват нови и нови подробности за основните съставки на билките , които обясняват благотворното действие на билковата терапия , която нашите прадеди са прилагали емпирично през вековете . България е страна , която може да се похвали с голямо разнообразие на растения с медицински , ароматични или кулинарни приложения . От незапомнени времена лечебните растения са играли важна роля в народната ни медицина , която използва над 800 растения за получаване на различни препарати с терапевтично приложениe .

Билките се прилагат под няколко различни форми: пресни, сушени насипни билки, лекарствени билкови смеси, чайове, етерични масла, тинктури, бутилирани в течна форма, като таблети или капсули.

Ето един поглед към различните форми, под които можем да ги срещнем:

Чай, Запарка / Настойка, Извлек
За разлика от зеления, черния и оолонг* , билкови чаеве могат да се приготвят от почти всяко растение. Също така от почти всяка част от него – корените, цветовете, семената, плодовете.

Различните билкови чаеве са подходящи за облекчаване на леки до умерени заболявания като разстроен стомах, възпалено гърло, кашлица, запушен нос, безсъние. Повечето може да се намерят под формата на готови пакетчета, но при желание може да се приготвят в съответни пропорции и от купени или събрани билки.

За да се приготви билков чай е необходимо леко да се натрошат листата и цветовете, да се раздробят корените и стъблата, и да се поставят в керамичен или стъклен съд, но не в метален. Не е желателно билките да се режат – това води до унищожаване на етеричните масла в тях. Билките се заливат с вряща вода и се оставят да киснат. Не е желателно да се варят. Повечето растения трябва да се изкисват от 4 до 6 минути, макар че някои билкови чаеве – като лайката, се нуждаят от запарване от 15 до 20 мин. За да се получи максимален лечебен ефект е необходимо съдът, в който се приготвя чая, да се покрие.

Запарката е друг начин за приготвяне на чай. Тя е най-лесния начин по който може да се приемат билкови препарати. При запарка се използват листата, цветовете или смляна на прах билка (дрога), чиито активни съставки се разтварят във водата. Поставяме ги във вряла вода, след което изкисваме в продължение на 5-10 минути, прецеждаме и пием като чай докато е още топло. Важно е винаги да покриваме съда в който приготвяме запарката, защото голяма част от растенията съдържат летливи вещества, които се изпаряват много бързо. Чрез покриването на съда ние запазваме тези вещества.

Извлекът е чай, получен от дебелите части на растението като кора, корен, стъбло, семена, сушени плодове. Те съдържат лигнин – вещество, което трудно се разтваря във вода. Извлекът е билков препарат, подобен на запарката, но е по-силен и с повече терапевтични свойства. Билката се поставя в тенджера и се покрива със студена вода. Оставя се да заври, след което е необходимо да покъкри на по-ниска температура 10-15 минути. След като изстине до около 40 градуса се прецежда и пие.

Извлек може да се приготви и като дрогата (надробената билка) се постави в подходящ съд, залее се със съответното количество студена вода, която предварително е преварена, и след като се похлупи се оставя да престои от 4 до 12 часа. След това се прецежда и пие както е препоръчано.

При повечето растения ориентировъчното съотношение на билка (дрога) към вода е 1:10 или 1:20, като може това съотношение да се увеличава или намалява. Желателно е запарката и извлека да се приготвят ден за ден или да се съхраняват в хладилник. В случай, че е необходимо да се подслади, препоръчително е да се използва мед непосредствено преди самото изпиване.

*оолонг – полуферментирал чай, получен от зеления чай, чрез регулация на температурата и влажността.