Статии

Чай „Ройбос” или „Африкански червен храст”.

Чай „Ройбос” или „Африкански червен храст”.

2014-08-21 14:09

Въпреки че в продължение на векове се консумира от бушмените Койсан, едва през 1772 г. шведският ботаник Карл Петер Тунберг за първи път споменава, че коренните жители правели чай от Ройбос. Тъй като разходите, свързани с купуването и доставка на черен чай от европейските кораби, пътуващи към Южна Африка, били много големи, холандските заселници в района започнали да пият Ройбос. По-късно, през 1904 г., руският имигрант Бенджамин Гинсбърг започва да експериментира с начини Ройбос да се култивира и преработва на чай.

Ройбос се е превърнал в любима напитка на много хора не само заради ароматния си вкус, отличаващ се с повече сладост, но и заради ползите, които има за здравето. Високото съдържание на антиоксиданти, това, че не съдържа кофеин и е с ниско съдържание на танин, го правят една добра алтернатива на кафето или други напитки, съдържащи кофеин. В Южна Африка обикновено се дава на бебета и деца, тъй като мнозина вярват, че растението помага при колики и може да ги облекчи и успокои.

В кафенетата на Южна Африка може да си поръчате „червено” еспресо, направено от Ройбос, чрез използване на традиционните методи за приготвяне на еспресо. Богатият и уникален, леко сладък, аромат на Ройбос чудесно може да се смесва и с други вкусове, включително бергамот или тропически плодови вкусове.

Естествено, не всеки може да отиде на място и да дегустира. Как да приготвите чай Ройбос сами?

За да приготвите чай Ройбос ви препоръчваме да запарите едно пакетче в продължение на поне 5 минути. Така ще се освободят аромата и ценните антиоксиданти и минерали. Експерти смятат, че запарването на Ройбос за 10 минути или повече ще увеличи съдържанието на антиоксиданти в чая с 30%. След това чаят Ройбос може веднага да се пие или запази за по-късна консумация. Спокойно може да го затоплите повторно или охладите – чаят е с много ниско съдържание на танини, така полезните вещества в него няма да се разрушат и той няма да стане горчив както би станало с нормалното кафе и чай.

Едно пакетче чай Ройбос съдържа 2,0 грама от листата на растението и е достатъчно за приготвяне на две чаши чай.

С 2 пакетчета Ройбос може да направите 1 литър чай Ройбос, който може да се сервира горещ или студен.Ето и една изпитана рецепта за приготвяне на студен чай Ройбос: накисвате 3 пакетчета Ройбос в 1 литър вряща вода за повече от 10 минути, за да получите силен чай. Ако искате да приготвите подсладен студен чай Ройбос, към топлата напитка може да добавите захар или мед по вкус – от 100 до 200 г захар или мед, в зависимост от предпочитанията. Извадете пакетчетата и оставете да изстине, след което може да добавите прясно изцеден лимонов сок (около 25 мл) или няколко резенчета лимон. Охладете и сервирайте с кубчета лед, гарнирани с плодови резенчета и мента.