Статии

Черна боровинка – полезна не само за очите

Черна боровинка – полезна не само за очите

2016-03-12 10:49

Черната боровинка съдържа антоцианозиди – мощни антиоксиданти – които укрепват кръвоносните съдове и стените на капилярите, увеличават броя на червените кръвни клетки, стабилизират колагена в тъкани като сухожилия, ставни връзки и хрущяли и намаляват холестерола. Те също така допринасят за увеличаване на пигментите в ретината, което позволява на окото по-лесно да се адаптира към светлина/тъмнина, като същевременно подпомагат и за способности й да се регенерира.

Доказано е, че билката е вазодилататор – разширява кръвоносните съдове, като отпуска гладката мускулатура, от която те са изградени, и понижава кръвното налягане. Тъй като очите са с висока концентрация на капиляри, черната боровинка може да бъде особено полезна за подобряване на зрението. Билката е полезна за подобряване на нощното виждане, при бавна дегенерация на макулата, за предотвратяване на катаракта и диабетна ретинопатия. Научните изследвания са показали, че приемането й води до подобрение на зрението, кръвообращението, състоянието при ангина пекторис, инсулт и атеросклероза. Тя се използва за подобряване състоянието на разширени вени и оказва антистареещ ефект върху колагенните структури.

Хора с втвърдяване на артериите, диабет, високо кръвно налягане или други заболявания, които увеличават вероятността от увреждане на малките кръвоносни съдове в окото, е по-вероятно да имат сериозни проблеми със зрението в резултат на увреждане на кръвоносните съдове. Ако решите да подпомогнете състоянието си, имайте предвид, че за лечение на проблеми с очите билката се приема през устата. Тя не се използва като капки за очи!

Препарати, съдържащи в себе си черна боровинка се използват за предотвратяване и лечение на състояние, известно като хронична венозна недостатъчност, което се получава, когато клапите във вените, които пренасят кръвта обратно към сърцето, са слаби или увредени. Кръвта може да събира във вените на краката и да доведе до разширени вени или язви по краката. По-сериозни увреждания може да включват образуване на кръвни съсиреци в краката. Тъй като боровинката може да укрепва стените на всички кръвоносни съдове в тялото, тя може също така да се приема за облекчаване на хемороиди.

В миналото, сушени плодове на черна боровинка са били използвани за лечение на диария, тъй като танините, които съдържа (1.5% и най-много 10%) действат стягащо на стомашно-чревния тракт. Чай, направен от от сушени плодове черна боровинка също се използва за успокояване на болки в гърлото или при болни тъкани в устата.

В народната медицина, листа са се използвали за лечение на редица състояния, включително диабет. Данни от няколко изследвания върху животни показват, че тя може да окаже ефект върху намаляване на кръвната захар. Освен това, в няколко проучвания е установено, че екстракт от листа на черна боровинка може да понижи нивата на холестерола. Някои лабораторни изследвания при животни са показали потенциален противораков ефект.

Последните изследвания показват, че екстракт от черна боровинка оказва добър ефект при язва, като има не само лечебно, но и превантивно действие. Когато се прилага при пациенти с диабет, боровинката нормализира нивата на кръвната захар.