
- Наличност: В наличност
- Код: 3800022800070
- Тегло: 0.07кг.
Чай Шипка, полезен за здравето и имунитета
Съставки: плод шипка (100%)
Плодовете на шипката са широко използвани и от народната медицина от векове. Чаят от шипка е богат на витамин С и минерални вещества, които стимулират кръвообращението и обмяната на веществата. С ежедневния му прием, ще осигурите добър тонус на целия организъм.
Действие и ползи за здравето:
Имунна система: доказано е, че шипките имат най-високо съдържание на витамин С от всички плодове и зеленчуци. Този витамин играе много важна роля за имунитета като стимулира производство на бели кръвни клетки, лимфоцити, които са първата защита при инфекции. В допълнение те съдържат и високи нива на полифеноли и витамини А и Е, които спомагат за допълнителна защита на имунната система.
Антиоксидантно действие: в проучване за съдържанието на антиоксиданти в шест плодови екстракта е установено, че шипката има най-висок антиоксидантен капацитет - високи нива на полифеноли, каротеноиди и витамини С и Е, всички от които имат мощни антиоксидантни свойства. Те защитават клетките от увреждане, предпазват от хронични заболявания.
Сърце: проучвания доказват, че консумирането на шипки може да подобри здравето на сърцето чрез понижаване на холестерола и кръвното налягане. Това се дължи на съдържащия се в тях витамин С, както и на високата концентрация на антиоксиданти и флавоноиди, които намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и подобряват притока на кръв към сърцето.
Хронични заболявания: семената на шипката са много добри източници на фитонутриенти. А консумацията на храни, в които се съдържат такива, се препоръчват за намаляване на риска от хронични заболявания.
Остеоартрит: съдържащите се в шипката полифеноли и антоцианин имат противовъзпалително действие и я правят добър вариант за хора, които не могат да приемат нестероидни противовъзпалителни средства или други лекарства за болка.
Общо здраве: съдържащата се в семената на шипката олеинова киселина стимулира клетъчните рецептори да намаляват нивата на лошия холестерол. Линоловата киселина пък поддържа здравословен клетъчен растеж в белите дробове, стомаха, кожата, гърдите и дебелото черво.
Кожа: семената от шипка са с високо съдържание на полиненаситени мазнини и ликопен, които поддържат здрава кожната мембрана, която действа като бариера, предпазват от възпаления и ултравиолетови (UV) лъчи. Помагат да се запазят влагата и еластичността, което респективно намалява количеството и интензитета на бръчките. В допълнение антиоксидантите и витамин С в шипката увеличават синтеза на колаген и обмяната на клетките и способността им да се обновяват. Това действие е доказано в няколко научни проучвания, но трябва да се вземе предвид, че този ефект е най-силен при консумация на плод (виж: шипково брашно и био масло от семе на шипка).
Отслабване: шипката съдържа тилирозид - мощен антиоксидант, който повишава метаболизма на мазнините в организма. Проучвания потвърждават този ефект. Трябва да се вземе предвид, че този ефект е най-силен при консумация на плод (виж: шипково брашно и био масло от семе на шипка).
Кръвна захар: в контролни проучвания шипката дава обещаващи резултати за намаляване нивата на кръвна захар, инсулин и мастни клетки в черния дроб - три рискови фактора за диабет тип 2.
Аромат и настроение:
Шипката има изключително приятен и наситен плодов вкус - плътен и богат, с естествена сладост, но и лека тонизираща киселинна нотка. Има тонизиращо действие, като носи ободряващо усещане за всички сетива. Плодовото ухание прави чая от шипка любима топла напитка както за възрастните, така и за децата.
Мярка: 20 бр./ кутия, Нето 40 гр.
Опаковка:
филтър, без конец по 2,0 гр.
48 или 12 кут./кашон