Адаптогените са билкови и растителни вещества, които се ползват от хилядолетия в Аюрведа и традиционната китайска медицина, но стават все по-популярни в наши дни. Както може да се предположи от тяхното име, те имат за цел да помогнат на тялото да се “адаптира” по-добре към външните фактори, които могат да нарушат баланса му. 


Адаптогените имат за цел да изградят в клетките дългосрочна устойчивост, а не дадат бързо решение, каквото обикновено носят конвенционалните медикаменти или стимуланти. Затова и при екстремни случаи на стрес или тревожност, те не могат да осигурят желаното облекчение.


При умора например, може да се постигне временен ефект с консумация на продукти със захар, какао, кофеин, но това не решава проблема с енергията на тялото в прогресия. Докато в този случай адаптогените са полезни с това, че “научават” и адаптират тялото да се предпазва само от умората в дългосрочен план. 


Тъй като адаптогените навлизат едва сега по-сериозно на пазара, изследванията, свързани с тях, са по-малко, но растат постоянно, тъй като хората все по-често търсят решения, които да им помогнат да се справят с проблеми като хормонален баланс, засилване на имунната система, борба с постоянната умора, лошия сън и др. 


Едно от направените проучвания е свързано с пандемията от COVID и по-точно хората, които са боледували за дълъг период, и доста време след заболяването са имали отшумяващи, но все пак налични симптоми, влошаващи качеството им на живот. Участниците в изследването, приемали адаптогени, отбелязват намаляване на болката и умората в сравнение с другите. Именно в този период търсенето на адаптогени се увеличава, тъй като почти половината изследвани хора (47%) съобщават за повишаване на нивата на стрес от началото на пандемията. 


адаптогени на прах, полезни за здравето


Всяко полезно растение ли може да бъде адаптоген?


Категорично не. За да бъде класифицирано като такова, то трябва да отговаря на три условия: да помага на тялото да намалява нивата на стрес, да поддържа процеса на хомеостаза (способността на организма да се противопоставя на промени, за да запази стабилна и относително постоянна вътрешна среда), да не уврежда функциите на човешкия организъм. 


Към днешна дата са създадени и синтетични адаптогени, които отговарят на тези условия, и имат сходни функции, но категорично естествените адаптогени са за предпочитане, най-малкото заради дългата им история на употреба и успешно прилагане през вековете.



Какви са ползите от употребата на адаптогени?


Адаптогените взаимодействат с имунната, нервната и ендокринната система, което помага на тялото да регулира използването на енергия и да поддържа силна имунна защита. Смята се, че естествените адаптогени от растения могат също така да повлияят на кръвните нива и кръвна захар, кортизол, липиди и чернодробни ензими.


Стрес. Адаптогените спомагат за смекчаване на стресовата реакция на тялото чрез намаляване на секрецията на хормона кортизол. Коригирането на нивата му може да помогне за намаляване на чувството на тревожност. 


Не трябва да се забравя, че стресът е нормално явление, но могат да възникнат проблеми, ако той стане хроничен. Изследователи смятат, че адаптогените са най-ефективни срещу стрес, причинен от разстройства, възникващи в зряла възраст, като умора, депресия, нарушения на съня, възпаления и инфекции.


Имунитет. Много адаптогени помагат за стимулиране на имунната реакция на организма, за да помогнат на тялото да се бори срещу инфекции и болести. 


Умора и лош сън. Адаптогените могат да помогнат на надбъбречните жлези да функционират по-ефективно, така че да не произвеждат прекомерно хормони, които водят до умора. Освен това помагат в управлението на нивата на кортизол, което спомага вечер нервната система да може да се отпусне и подготви за сън.  


Възпаление и болка. Стресът и възпалението често вървят ръка за ръка. Адаптогените имат противовъзпалителни свойства, като могат да помогнат за намаляване на възпалението и болката, свързани с остеоартрит, ревматоиден артрит и фибромиалгия.


Хормонален баланс. Някои адаптогени могат да помогнат на тялото да стабилизира нивата на хормоните, които след стресови фактори, могат да причинят хормонален дисбаланс.



Колко време и как да се приемат адаптогени?


Като цяло не трябва да се забравя, че адаптогените са добавки и не трябва да заместват стандартното лечение на даден здравословен проблем. 


Експертите препоръчват прием на адаптогенни билки в малки дози всеки ден в продължение на 6 до 12 седмици. В противен случай тялото може да изгради резистентност към тях и да не може да се постигне желания ефект.


Един от най-известните адаптогени Златен корен Rhodiola


Кои са най-известните адаптогени, познати у нас?


Златен корен, или Rhodiola rosea. Това лечебно растение е добре познато на народната медицина с благотворното му действие върху психическото здраве, когнитивните способности, тонуса и издръжливостта на тялото. То намалява изтощението и умората и повишава енергията. В проучвания са изследвани лекари на нощно дежурство и студенти по време на изпитен период, като резултатите показват, че Rhodiola значително намалява тяхната умора.


В онлайн магазина на Биопрограма може да се намери в две разновидности: като тинктура и под формата на капсули


Женшенът се използва за медицински цели над 2000 години в Азия. Той има антибактериални и антивирусни свойства и може да помогне за лечение и предотвратяване на сезонни респираторни инфекции. Коренът е един от най-мощните познати адаптогени, като помага на  организма да се справя с всякакви видове стрес.


В онлайн магазина на Биопрограма може да се намери в две разновидности: като тинктура и под формата на капсули, в комбинация с Гинко Билоба. 




Вижте още:
Биопрограма - краткият път към природата!  Коя билка за кой здравословен проблем е подходяща? Масло от шипка - за какво е полезно?