Знаем, че шипката е изключително полезна - консумират се мармалад, пие се чай, но как най-пълноценно може да се възползва човек от полезните вещества, скрити в семената на този плод?


Един чудесен начин е употребата на масло от семена на шипка. Хубаво е да отбележим, че е важно да се направи разлика между маслото от шипка, което е извлечено от самия плод, и това - от семената. И двете имат своите неоспорими ползи, но полезните вещества, които съдържат, са различни. В плода, например, има голямо количество бета каротин, докато семената са тези, които са богати на безценни мастни киселини


И тъй като ни интересуват ползите за здравето, затова е важно да знаем и как е извлечено маслото от шипка, защото при процесите, свързани с допълнително нагряване, полезните свойства намаляват драстично. Затова е добре да ползваме масла, извлечени по т.нар. златен стандарт, а именно - студеното пресоване, при което се запазват всички фитонутриенти. 



Какво съдържат семената на шипката?

Категорично най-полезните вещества в тях са незаменимите мастни киселини като:


  • олеинова киселина (стимулира клетъчните рецептори да намаляват нивата на лошия холестерол и предпазва от сърдечно-съдови заболявания), 

  • линолова киселина (поддържа здравословен клетъчен растеж в белите дробове, стомаха, кожата, гърдите и дебелото черво, както и здравето на съдовата система и сърцето), 

  • гама линоленова киселина (намалява възпалението, подобрява еластичността и подпомага регенерацията на кожата).


Семената на шипката са богати и на антиоксиданти, включително каротеноиди - растителните пигменти в плодовете. Те са полезни за здравето, като имат положително влияние върху сърдечно-съдовата система (намаляват възпалението и спомагат за предпазване от сърдечни заболявания) и кожата (предпазват кожната тъкан и клетките от токсините на околната среда).




Какви са ползите за здравето?


Намаляване на риска от хронични заболявания. Проучване, направено през 2014 година, изследва хранителния и фитохимичния състав на семената от шипка. Резултатите показват, че те са много добри източници на фитонутриенти. А консумацията на храни, в които се съдържат такива, се препоръчват за намаляване на риска от хронични заболявания. Резултатите са показателни, че  маслото от семена на шипка могат да са полезна съставка във функционални хранителни добавки.


Облекчаване на остеоартрит. Друго проучване, от 2008 година, съобщава за намаляване на болката при това заболяване. Най-вероятно причината за това са съдържащите се в шипката полифеноли и антоцианин, които имат противовъзпалително действие, и я правят добър вариант за хора, които не могат да приемат нестероидни противовъзпалителни средства или други лекарства за болка. Изследването е правено с прах от изсушен плод, но резултатите са релевантни и за другите форми, в които шипката може да се използва, а именно като масло.


Защита на кожата. Проучване от 2003 г. установява, че шипките са чудесен източник на ликопен - антиоксидант, който помага за защитата на кожата от увреждащите я свободни радикали. В допълнение, през 2018 година, още изследвания доказват, че богатите на ликопен продукти могат да помогнат за защита на кожата от слънцето. Тествана е ефикасността на маслото от семена на шипка при различни възпалителни дерматити като екзема и невродермит, като се потвърждава добрата защита срещу възпалението и оксидативния стрес. Може да се използва и за намаляване на пигментацията, лезиите от акне, както и белезите от стрии.


шипково масло, което се ползва в студената кухня


Шипковото масло се използва в студената кухня без да се използва термична обработка като добавка към зеленчуци, салати, сосове.


Биопрограма предлага био масло от семе на шипка със 100% български семена от биологично производство. Разфасовката е от 50 мл и може да се поръча лесно и удобно от онлайн магазина ТУК



ВИЖТЕ ОЩЕ ➦
Биопрограма - краткият път към природата! 
Адаптогени - защо тялото ни има нужда от тях?
Коя билка за кой здравословен проблем е подходяща?