Билките от векове са познати по нашите земи за лечение на различни здравословни проблеми. Тяхното действие и благотворен ефект върху здравето са обект на все повече проучвания, които доказват тяхната ефективност. Но коя билка за кой здравословен проблем може да ни помогне?


Винаги е препоръчително да се информираме добре за приема на всяка една билка, за продължителността на приема ѝ, както и за евентуални противопоказания. В таблицата са отбелязани главните органи и системи, върху които имат ефект едни от най-често срещаните лечебни растения. Информацията е извадка от енциклопедия на БАН, с главен научен редактор проф. Илина Кръстева (Медицински университет, Фармацевтичен факултет) и отговорен научен редактор проф. Екатерина Кожухарова (Медицински университет, катедра Фармакогнозия).


Всички посочени в таблицата лечебни растения са самостоятелен продукт или част от билкова смес в продуктите на Биопрограма - под формата на чай, пакетирана билка, хранителна добавка на капсули или тинктура. Разгледайте онлайн магазина ТУК, като може да ползвате полето за търсене, за да откриете в кои продукти се съдържа желаната билка.


таблица с органите и системите в тялото, за които помагат отделни билки

таблица с органите и системите в тялото, за които помагат отделни билки

таблица с органите и системите в тялото, за които помагат отделни билки


Вижте още:
Биопрограма - краткият път към природата! 
Адаптогени - защо тялото ни има нужда от тях?
Масло от шипка - за какво е полезно?