Много често се сещаме за безпогрешната стратегия, кодирана в тялото ни, да се справя с промените и външните влияния, които могат да го разболеят. Наричаме я имунитет, но всъщност това е сложна мрежа от органи, клетки и протеини, които се борят с инфекциите. Нека първо разберем как работи тя…


Какво всъщност е имунитетът?


Накратко бихме го описали като нашата защита, която докато работи безпроблемно, просто не забелязваме, че съществува. Когато се разболеем, тя продължава да го прави, даже на ускорени обороти, просто ни дава сигнали за това. 


Имунната система създава и регулира процесите, които се борят с вредни бактерии, вируси и паразити и промените, които те причиняват в тялото ни. Тя се активизира при тяхната поява и се опитва да ги отстрани. 


С тези, с които тя се среща за пръв път, се налага да изгради и запази информация за елиминирането им и борбата с тях. При следващ контакт, тялото използва тези “данни” и може да се справи с болестотворните организми по-лесно или изобщо да не ги допусне, както при варицелата например. Тази толкова важна информация се пази в белите кръвни клетки (В-лимфоцити и Т-лимфоцити), неслучайно известни като клетки на паметта. 


Някои инфекции, като грип и настинка обаче, се причиняват от вируси и щамове, които постоянно се видоизменят и затова се налага тялото да се бори с тях многократно. 



Кои са основните части на имунната система?


антитела, част от имунната система, които неутрализират вирус


Защо трябва да знаем това? Не е ли по-важно просто те да работят добре? Всъщност, когато разгледаме как може да засилим и подкрепим имунната система, ще сме наясно защо и как помагат дадени природни средства, които подкрепят работата на отделни органи и системи в организма. 


Белите кръвни клетки са едни от най-важните фактори в така нареченият имунен отговор. Те са част от лимфната система, движат се през кръвта и тъканите на цялото тяло. По време на това тяхно пътешествие из организма, те сканират за зловредни организми и ако ги открият, започват мигновена борба с тях.  


Антителата (те са пет вида: IgM, IgA, IgD, IgG, IgE) Произвеждат се от активизираните бели кръвни клетки (В-лимфоцити). Тяхната роля е да се борят с антигените (чужди субстанции, част от потенциални болестотворни агенти). Най-сериозната задача на антителата е да ”обозначат” антигените, за да може тялото да ги разпознае като враг и да се привлекат още бели кръвни клетки на помощ с цел неутрализация и унищожаване.


Лимфната система има пречистваща и дренажна функция. Тя е изградена от лимфни съдове и възли, които са разположени почти из цялото тяло. Пряко свързани с имунитета обаче са преди всичко лимфните възли. В организма те са на брой между 400 и 800, като в тях се намират споменатите по-горе В-лимфоцити и Т-лимфоцити, които се борят с инфекциозните агенти. 





Как да подсилим имунитета?


Разгледахме органите и системите, които са пряко свързани с доброто функциониране на имунната система, именно за да стане ясно, че има много начини да въздействаме и да засилим защитните сили на тялото, подобрявайки тяхната работа. 


Има много природни средства и билки, които помагат за образуване на бели кръвни клетки и са пряко свързани с производството на антитела. Затова техният прием от векове насам се свързва с повишаването на имунните сили на организма. 




Женшен. Има множество научни изследвания за неговото действие. Те показват пряка връзка между употребата на екстракт от женшен и увеличаването на активността на макрофагите - първите защитни клетки на организма, които “посрещат” вредните микроорганизми. Тяхната функция е да поглъщат патогените и да затварят мембраната си около тях, като така ги разграждат и обезвредяват. При по-продължителна атака макрофагите подават информация да се задействат и други клетки на имунната система. 


Може да приемате тинктура от Женшен, както превантивно, за засилване имунните сили на организма, така и при първи симптоми на разболяване, тъй като освен оздравително, тя има и тонизиращо действие.


Златен корен. Скорошни проучвания показват, че този известен адаптоген намалява размножаването на вирусите като насърчава клетките свързани с имунния отговор на тялото. Използването му при инфекциозни заболявания се базира и на факта, че приемът му доказано повишава В-лимфоцитите и Т-лимфоцитите, антителата и цитокините (молекули, които се използват от имунната система, тъй като активизират клетките в тялото да изпълняват по-добре функциите си).


Могат да се приемат Тинктура и капсули Златен корен - и двете с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Действат ободряващо и възстановяващо, което ги прави отличен избор при хронични заболявания. 


Ехинацея. Лабораторни изследвания доказват, че при прием на Ехинацея се увеличава броят на белите кръвни клетки, които, както споменахме, са пряко свързани с имунитета. В допълнение тя намалява риска от развитие на инфекция на горните дихателни пътища с 22%.


Коренът, листата и цветовете на тази билка са богати на фенолни съединения, които влияят пряко на имунния отговор на тялото. Могат да се приемат Тинктура Ехинацея и Чай Джинджифил и Ехинацея при симптоми на разболяване, но се препоръчва употребата им да не е по-дълга от 2 месеца.


Клеева тинктура. Тя съдържаща пчелен клей и има изявени противовъзпалителни свойства. Укрепва имунната система и има благоприятен физиологичен ефект върху дихателната система. Клеевата тинктура на Биопрограма може да намерите в нашия онлайн магазин и в аптечната мрежа. 


Мурсалски чай. Билката съдържа повече от 22 вида флавоноиди (защитават клетъчните структури и предотвратяват разрушаването на клетките, предотвратяват възпалителните процеси в тялото). В нея се откриват още и: желязо, мед, селен, цинк, калий, калций, магнезий и  други. Има противомикробно и антиоксидантно действие. Тинктура Мурсалски чай (очаквайте скоро отново в нова опаковка) и насипен Мурсалски чай действат противовъзпалително. Прилагат се при влажна кашлица, бронхит, бронхиална астма. 


Куркума. Основната активна съставка на куркумата се казва куркумин - вещество със силно антиоксидантно действие. Именно с куркумин са направени най-скорошни изследвания, свързани с лечение на COVID-19. Те доказват неговите антивирусни свойства и имуномодулиращ ефект. Куркума на капсули и чай от куркума имат антибактериално действие. 


Черен бъз. Той има антивирусни свойства, особено срещу различните щамове на грипния вирус (изследвания доказват поне 10 от тях). Приемът му увеличава нивото на антитела и цитокини, които активизират имунната защита, както посочихме по-горе.  Черен бъз на капсули и насипен плод облекчават симптомите на грип и могат да съкратят продължителността му. Помагат и за намаляване на симптомите на обикновена настинка.


Шипка. Едно от най-впечатляващите предимства на шипките е голямата концентрация на витамин С - най-високо съдържание от всички плодове и зеленчуци. Този витамин играе много важни роля за укрепването на имунната система като стимулира производство на бели кръвни клетки, наречени лимфоцити, които защитават тялото срещу инфекциите. Шипката съдържа и високи нива на полифеноли и витамини А и Е, които помагат за укрепване и защита на имунната система като цяло. Чай от шипка или насипен плод шипка действат противовъзпалително.


Екстракт от грейпфрут. Това е мощен антимикробен агент, доказан от редица тестове и изследвания. Ефективен е срещу бактерии, вируси, гъбички, дрожди и паразити. Екстрактът в сравнение с други антимикробни вещества е 10 до 100 пъти по-ефективен и е чудесно алтернативно лечение при много бактериални инфекции, които не изискват употребата на антибиотици. Биоцитрин, който съдържа екстракт от семена на грейпфрут, укрепва имунната система и има антиоксидантно и антимикробно действие.


Всички тези продукти може да откриете в онлайн магазина на Биопрограма ТУК, а може да поръчате и готови пакети от няколко имуностимулиращи продукта от секция Промоции.



ВИЖТЕ ОЩЕ: 
Коя билка за кой здравословен проблем е подходяща?
Адаптогени - защо тялото ни има нужда от тях?
Биопрограма - краткият път към природата!
Масло от шипка - за какво е полезно?