5 ПРИЧИНИ ДА ГО ИМАМЕ ВИНАГИ У ДОМА


Мурсалският чай е една от най-интересните билки у нас, която събира традиция и съвременна наука в едно, защото нейните свойства стават обект на все повече проучвания заради полезното ѝ действие, а в същото време хората я познават и са се убедили в нейните ползи от много години.

Билката (Sideritis scardica) е позната с много различни имена - Пирински чай, Мурсалкси чай, Шарпланински чай (scardica произлиза от латинското име на Шар планина – Scardus), Планински чай, Алиботушки чай. 

Мурсалският чай е ендемит - това означава, че е биологичен вид, чието разпространение е типично само за даден географски район, в случая - Балканите. В България е разпространен в Среден и Южен Пирин, Родопите, Ржана планина и планината Славянка (Алиботуш) на надморска височина от 1400 до 2200 метра. Среща се и в Гърция, Северна Македония и Албания. 

В България разпространението на Мурсалския чай е силно ограничено поради прекомерното му събиране от естествените му находища. Затова растението е включено в списъка на застрашените видове и е в Червената книга на България, като се намира под специален режим на опазване. 

През последните години учените от България, Гърция и Северна Македония активно изследват химичния състав на растението, което става все по-търсено в Европа заради своите полезни свойства. Учените продължават да изследват фармакологичните му ефекти, като доказват неговата важна роля в природната медицина.

Мурсалският чай съдържа много полезни вещества: танини и етерични масла, желязо, цинк, натрий, магнезий, калий, флавоноиди, на които се дължи разнообразното му прилагане при различни здравословни проблеми. Ето кои са те: 




Засилване на имунитета

В народната медицина билката се използва за лечение на настинки и е позната със своето общоукрепващо действие, като подобрява имунната система и помага за поддържането на добро здраве.

Но какво казва науката? В ново проучване, проведено с екстракти от Sideritis scardica, е установено, че те могат да модифицират активността на системата на комплемента - част от имунната система, наречена вродена имунна система, допълваща антителата и спомагаща фагоцитиращите клетки за изчистване на патогените от организма. 

В допълнение противовъзпалителните и антибактериални свойства на Мурсалския чай се дължат и на съдържащите се в него фенолни съединения, в частност флавоноидите. Те са добре известни със своето благотворно въздействие върху човешкото здраве и се считат за незаменим компонент, който може да модулира клетъчната ензимна функция. Имат антиоксидантно действие, а то е важно в борбата със свободните радикали, като предпазва клетките от увреждания. 

Помощ при дихателни проблеми

Мурсалският чай е известен със своите силни лечебни свойства, свързани с дихателната система. Традиционно хората го използват за облекчаване на проблеми като бронхит, астма и простуда.  

Европейската агенция по лекарствата наскоро одобри използването на билката за облекчаване на кашлица и стомашен дискомфорт, което потвърждава нейното дългогодишно приложение в народната медицина в тази насока.

По-добра памет и настроение

Употребата на Мурсалски чай може да има тонизиращ ефект върху организма, благодарение на богатия си състав на флавоноиди. Те имат свойството да подобряват паметта и общата когнитивна функция, особено при възрастни хора, в резултат на увеличеното кръвоснабдяване на мозъка. Има резултати, които засега показват обнадеждаващи резултати от употребата му и при заболявания като Алцхаймер.

Екстрактът от Мурсалски чай може да доведе и да повишаване на настроението, тъй като е свързан с функциите на допамин (познат като “хормон на щастието”) в тялото. Изследвания в лабораторна среда показват, че водните екстракти от Sideritis scardica могат да бъдат особено ефективни срещу депресия и състояния на тревожност. Все още тези ефекти от билката са в процес на изследване от учените. 

При състояние на анемия

Мурсалският чай може да помогне при проблеми като анемия, тъй като подпомага образуването на червени кръвни клетки и повишава нивата на хемоглобина. Консумацията на тази билка спомага за поддържането на оптималното ниво на желязо в организма. Това от своя страна намалява усещането за умора, слабост и други признаци, които се асоциират с анемичното състояние. 

Твърди се, че името на растението (Sideritis scardica) произлиза от гръцката дума „σίδηρος“ (чете се сидерос), което означава желязо, тъй като в древността билката е била използвана за лекуване на рани, причинени от железни оръжия.

Лек за храносмилателни проблеми

Растящо количество изследвания потвърждават положителното влияние на Мурсалския чай върху чревната микрофлора и храносмилателната система. 

Приемът му може да предотврати развиването на инсулинова резистентност (чрез намаляване на нивата на глюкоза и триглицериди в кръвта). Той подобрява синтеза на гликоген в черния дроб, който поддържа физиологична концентрация на глюкоза в кръвта.

Билката може да бъде ефективна в предотвратяването и на метаболитни нарушения, свързани с наднорменото тегло и затлъстяването. Фенолните съединения в нея, включително флавоноидите, са причината за тази гастропротективна активност. Високата концентрация на феноли в диетата създава разнообразие в чревната микробиота, насърчавайки полезни бактерии и потискайки патогенни видове.




Още ползи от приема на Мурсалски чай

Мурсалският чай има и диуретично действие, което подпомага функцията на бъбреците. Може да има допълващо действие при проблеми с простатата, пикочо-половите пътища, състояния на цистит, уретрит. 

Според нови проучвания, билката показва активност срещу някои туморни клетки. Високото съдържание на фенолни съединения в нея активизира цитокините в тялото, които се борят с раковите клетки. Полифенолите имат доказано антиоксидантно действие: борят се със свободните радикали, които предизвикват хронично възпаление и оксидативно увреждане на клетъчните структури, свързани с развитието на редица заболявания, включително рак. 

От миналото до днес Мурсалският чай се счита и за афродизиак. В много книги  се препоръчва като средство за лечение на репродуктивни проблеми при мъжете. Към днешна дата няма научни доказателства за този негов ефект, но много хора го комбинират с други известни билки за потентност. Приемът им и преодоляването на подобни проблеми дава възможност да се вярва, че растението може да има и полезни свойства в тази посока. 

Категорично Мурсалският чай има много доказани и може би много повече още недоказани ползи за здравето. Със сигурност в бъдеще допълнителни изследвания ще бъдат от ключово значение за напълно разкриване на неговите лечебни възможности. Тези усилия ще разкрият допълнителни приложения в полза на грижата за здравето и превенцията на различни заболявания.

Мурсалски чай и Тинктура Мурсалски чай са търсен асортимент в онлайн магазина на Биопрограма. Могат да се купят от аптека или ТУК, като успешно могат да се комбинират с други билкови продукти.


Вижте още:
Коя билка за кой здравословен проблем е подходяща?
Адаптогени - защо тялото ни има нужда от тях?
Масло от шипка - за какво е полезно?
Биопрограма - краткият път към природата!